Een bijzondere ontmoeting

Lees voor met webReader

Een paar maanden geleden ontmoette ik juf Ilse op een demonstratie met blindengeleidehonden in Brasschaat. Zij was gecharmeerd door de zachtheid van geleidehonden om een bijzondere reden. Zij wilde die lieve hond toch zo graag in haar klas om kinderen te leren dat je een hond niet noodzakelijk hoeft te aaien, maar dat je er niet bang van hoeft te zijn. En zeker niet van een ‘werkhond’ die eigenlijk heel bijzonder is.

In het buurtschooltje De Luchtballon waar ze lesgeeft, heeft zij veel kindjes in haar klas die bang zijn van honden.  Ofwel kennen ze niemand die een hond heeft.  Ook gaan er in de Luchtballon kinderen naar school die vanuit hun cultuur niet aan honden gewend zijn. Ze hebben vaak een beeld in hun hoofd van bijtende en blaffende Duitse herdershonden.  We wonen hier allemaal samen in dit zelfde land: jong, oud, dik, dun, Belgische of andere nationaliteit, handicap, …  Iedereen is uniek op zijn manier.  Maar door over verschillen en gelijkenissen te praten, leren we  meer met elkaar rekening houden.

Ik was voorbereid en wist waar ik terecht ging komen, maar wachtte spannend af hoe het ging verlopen.  In het begin doken veel kindjes gillend weg toen ik door de gang liep met mijn hond.  Na uitleg in de klas over hondentaal, slecht zien of blind zijn, kwamen er ontzettend veel fijne en slimme vragen!  Uiteindelijk konden alle kinderen ervaren dat geleidehonden niet zomaar honden zijn en veel moeten kunnen en erg goed luisteren. De nieuwsgierigheid was zo groot, dat, als ik het zou gevraagd hebben, ik zonder geleidehond naar huis zou zijn gegaan.  Ik weet één ding zeker: hij zou nogal vertroeteld worden!

Daarom kindjes van De Luchtballon: geniet nog na met jullie juffen, meester en directeur van dit filmpje. Het zijn maar stukjes, maar het is de hartverwarmende herinnering die jullie en ik nooit meer gaan vergeten! Jullie zijn geweldig en ik vond het een eer dat ik jullie gast mocht zijn om over mijn wereld te vertellen! Heel erg dank je wel voor jullie moed, leergierigheid  en grote, lieve hartjes binnenin!

Kathleen

Ook geïnteresseerd? Indien je graag zou hebben dat we ook in jouw school een voordracht met geleidehond komen geven stuur dan een e-mail naar info@vriendenderblinden.be


Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Evenementen. Bookmark de permalink.

Één reactie op Een bijzondere ontmoeting

  1. van hool schreef:

    ik ben de secretaresse van de school De Luchtballon en ben mee de uitleg gaan volgen in het 6 e leerjaar en ik wil even vermelden dat Kathleen dit schitterend aanbrengt aan de kinderen!!! Ze praat heel rustig en duidelijk en heeft de juiste aanpak om de kinderen iets bij te brengen. Daarom verdient ze van mij ook een pluim!!!

Reacties zijn gesloten.